Záhradný nábytok – na čo pri jeho výbere myslieť a čo si do záhrady určite nedávať

Nábytok nepotrebujeme len do interiéru. Dôležitú úlohu hrá aj v exteriérových priestoroch, najmä na terasách a v záhradách, či už zimných, alebo tých klasických nezastrešených. Na to, aby ste mohli vo svojej záhrade nerušene oddychovať, musíte vybrať taký nábytok, ktorý bude nielen pohodlný, ale predovšetkým vydrží. Ako na to?

Záhradný nábytok - na čo pri jeho výbere myslieť a čo si do záhrady určite nedávať
(zdroj: unsplash.com)

Na obedy v záhrade, alebo iba na rannú kávu?

Najprv si ujasnite, ako chcete priestor v záhrade využívať. Chcete robiť letné grilovačky, alebo si iba občas prečítať knihu na čerstvom vzduchu? Od toho sa odvíja, či budete zháňať sedenie pre desať ľudí, alebo pre dvoch a rovnako to, či budete potrebovať aj veľký stôl, alebo skôr iba stolík na položenie hrnčeka s kávou či studeným drinkom. V druhom rade sa zamerajte na to, kde budete následne nábytok skladovať – ak ho budete pravidelne odkladať, nemusí byť z tak odolného materiálu ako ten, čo bude stáť von nonstop. Pri výbere kvalitného nábytku do záhrady je dôležité venovať pozornosť aj detailom a investovať do trvanlivého a pohodlného nábytku, ktorý vám poskytne mnoho rokov pohodlia a radosti z vonkajšieho relaxovania.

Štýlová môže byť aj záhrada

A práve spomínané pohodlie je tiež veľmi dôležité. Vždy si pred nákupom záhradného nábytku vyskúšajte v obchode jeho jednotlivé časti “na vlastnej koži”. V prípade stoličiek by mali mať dostatočnú podporu chrbta a sedáky by mali byť pohodlné. Berte do úvahy aj údržbu záhradného nábytku. Ak patríte k ľuďom, ktorí si radšej svoju záhradu užívajú, než sa o ňu starajú a svoju starostlivosť obmedzujete iba na naozaj nevyhnutné úkony, stavte na bezúdržbový nábytok. Niektoré materiály si totiž vyžadujú pravidelnú údržbu, ako je napríklad olejovanie dreva, zatiaľ čo iné sú odolné voči poveternostným podmienkam a nevyžadujú toľko starostlivosti. Zvážte aj farbu a štýl nábytku, aby ladil s okolím vašej záhrady. Za zmienku určite stoja aj vodotesné vankúše a doplnky, ktoré práve farbu a štýl vášmu nábytku dodajú. Využite pri ich nákupe napríklad naše promo kódy a zľavy a ušetrite.

Aký materiál do záhrady?

V prípade záhradného nábytku určite venujte pozornosť aj záruke, ktorú možno pri iných veciach až tak nesledujete. Kvalitní výrobcovia totiž často ponúkajú na svoje výrobky dlhšiu záruku a tak sa vyhnete tomu, že by ste aj v prípade nečakaného poškodenia museli hneď kupovať nový. Materiál je tiež alfou a omegou. Dôležité je vybrať nábytok, ktorý odoláva vonkajším poveternostným podmienkam. Najlepšie materiály pre vonkajší nábytok zahŕňajú hliník, nerezovú oceľ, drevo vhodné pre exteriérové použitie (napríklad teak) a syntetické materiály, ako je polyratan. Ceny vonkajšieho nábytku sa môžu výrazne líšiť, preto porovnávajte ceny a skúmajte rôzne obchody, aby ste našli najlepšiu ponuku. A nezabúdajte pri tom aj na kvalitu. Do záhrady sa totiž oplatí kupovať iba naozaj kvalitný nábytok.