Ochráňte svoj domov pred hmyzom, alebo aby vám v noci nepišťali okolo uší komáre

Leto so sebou okrem tropického tepla a voľna prináša aj dokonalé podmienky pre rozmnožovanie a pohyb hmyzu. Existuje viacero spôsobov, ako sa chrániť pred tým, aby sa dostali do vášho príbytku. Poradíme vám, ktoré z nich sú najefektívnejšie a predovšetkým najrýchlejšie.

Ochráňte svoj domov pred hmyzom, alebo aby vám v noci nepišťali okolo uší komáre
(zdroj: unsplash.com)

Pasce nie sú iba na myši

Hoci komár sám o sebe nie je nebezpečný, môže prenášať nebezpečné ochorenia a je to veľmi nepríjemný spoločník, predovšetkým v noci. K vám domov sa taký komár dokáže dostať cez dvere, okná, klimatizáciu alebo praskliny vo dverách. Najlepšie je nainštalovať pasce, ideálne na verande alebo terase. Následne ale nezabúdajte tieto pasce pravidelne meniť, aby boli účinné. Účinnosť zvýši aj to, ak skombinujete pasce s používaním repelentov. Siahnuť môžete aj po odpudzovačoch do zásuvky.

Prírodné repelenty namiesto tých z obchodu

Nezabúdajte používať repelent nielen pri práci na záhrade, ale aj pri prechádzke v lese či návšteve mesta. Takého komára si totiž domov môžete aj priniesť. Osobné repelenty sú skvelé v tom, že sú navrhnuté špeciálne na ochranu ľudí pred komármi, nehrozí teda, aby sa na vás nejaký po nastriekaní prisal. Musíte sa však nimi prestriekať po určitom čase opäť. Uprednostňujete prírodu pred chémiou? Tak vás možno potešíme tým, že existuje aj niekoľko možností prírodných repelentov. Najúčinnejšie sú napríklad aníz, citrónová tráva, koriander, bazalka alebo levanduľa. Začnite ich pestovať na svojej záhrade, prípadne si ich vyložte na terasu.

Komáre priťahuje voda

Na terasu si môžete vyložiť aj zapálené lampáše alebo sviečky obsahujúce esenciálne oleje. Majú veľmi podobný účinok ako spomínané bylinky. Mali by mať vôňu citrónovej trávy, klinčekov, eukalyptu, mäty alebo spomínanej levandule. Fungovať však budú len v menších priestoroch bez veľkého pohybu vzduchu. Aby sa hmyz nedostal ani pod prah, použite tesniace lišty a kvalitné prahy. A samozrejme nenechajte na noc dvere otvorené – je to ako pozvánka pre všetok hmyz, ktorý bude poletovať po okolí.

Klasickým a najlepším spôsobom, ako bojovať s komármi predovšetkým v noci, kedy potrebujete vetrať, ale zároveň nechcete, aby vám do bytu naleteli nepovolaní návštevníci, sú sieťky na okná. Pamätajte na to, že aj tie treba pravidelne kontrolovať a opravovať, pretože deravá sieťka vás pred komármi neochráni. A keďže sa komáre najčastejšie zdržiavajú v okolí vody, skúste všetky zdroje vody ako sudy s dažďovou vodou či bazén uzatvárať. Uzatvárajte aj nádoby na odpad.

Všetko pre čistú domácnosť kúpite aj online. Nezabúdajte na zľavové kódy a kupóny so zľavou k nákupu. Napríklad obľúbené zľavové kódy na Merkury Market, 4Home zľavové kódy, Sconto akcie a mnohé ďalšie, ktoré nájdete na známych stránkach KuponyZdarma.sk.